KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

Ohlédnutí za Crypto a Retrofestem 2011

Během druhého červnového víkendu se ve Školicím centru konaly spřátelené akce Cryptofest a Retrofest. Zatímco Cryptofest je akce s obnovenou tradicí, tak Retrofest se konal úplně poprvé.

Poslední ročník takzvaného „starého“ Cryptofestu se konal 2005. Byl mnohem více soutěžní, než letošní obnovená tradice. Ale o tom to právě je, vnést do osvědčených věcí nový vítr a směr, což se organizátorům renesance oblíbeného festivalu povedlo. Cryptofest byl v rámci přednášek koncipován podobně jako Installfest a jak poznamenali mnozí příchozí, začínal „krutopřísně“ brzo. Pravda, deváta hodina ráno – zvlášť o víkendu, není zrovna pravá hodina pro ajťáka, nicméně pro dobrou věc je třeba se obětovat a tak příznivci šifrování spokojeně začali pár minut před devátou obsazovat místa v přednáškovém sále Školicího centra. Hned uvodní přednáška sklidila velmi kladný ohlas publika, protože ohlášený přednášející, Róbert Lórencz, předal slovo p. Blažkovi z COMMERZBANK, který své slidy doplňoval poutavými příběhy ze své praxe.  Ostatní přednášky následovaly v rychlém sledu podle programu s pauzou na oběd. Jak je už na Strahově dobrým zvykem, organizátoři si žádají od návštěvníků feedback v podobě vyplněné ankety.  Každý, kdo tímto způsobem pomohl organizátorům upozornit se zpětnou vazbou, dostal se do slosování a jakmile se zazněla závěrečná slova poslední přednášky, mohli být vylosováni a obdarováni milým dárkem – taštičkou od sponzorů (Anect a.s., Studentká unie ČVUT a klub Silicon Hill).
Ačkoli počet návštěvníků byl zhruba na polovině předpokládané připravené kapacity, je možné obnovený Cryptofest považovat za úspěsný a má zaděláno i na další konání, které si jistě najde další příznivce.
Po skončení Cryptofestu se zájemci sešli u půllitru zlatavého moku a pár soust dobrého jídla k doplnění figury.

Jak už bylo řečeno, tak Retofest se na scéně akci pořádaných klubem Silicon Hill objevil úplně poprvé.  Software a hardware jsou jedny ze základních elementů hýbajících světem, patří k těm mladším oborům lidké činnosti, o to progresivnější však mají vývoj a nechávají za sebou velice zajímavou historii. Právě to byl první impuls k myšlence uspořádání příjemného nedělního setkání nazvaného Retrofest. Jak samotný název napovídá, jedná se o pohled do historie a to včetně točené žluté limonády, piva a nebo skutečného turka – zkrátka osmdesátá léta, jak vyšitá! Dopolední program byl zaměřen především na teoretickou část. Publikum si vyslechlo o vývoji software během 20. století, ale při povídání o hardware přišla řeč i na Adu Lovelace, která v 19.století popsala fungování analycal engine a dokonce na její počest nese její jméno i programovací jazyk! Pár slov bylo věnováno i historii počítačového pirátství: cena prázdného CD 350 kaček, hry na kazetách, kopírování disket a mnohé jiné zajímavosti.
Po obědové pauze už promítací plátno patřilo pouze demonstracím programů a retroher, převážně z druhé poloviny osmdesátých let. Nostalgické zavzpomínání, ale i ukázky ne úplně „frofláknutých“ kousků, například Ondřej Caletka předvedl program na navrhování antén.
Bude-li mezi studenty zájem, organizátoři by se nebránili uspořádání dalšího setkání podobného ražení…

Retrofest-odpolední ukázky her, zdroj: Radim Roška

Retrofest-odpolední ukázky her, zdroj: Radim Roška


Pavla Slezáková | 13. Červen 2011 | Akce

Komentáře k článku

Radya 24.1.2013 20:02:
Hi Steph,together with my wife Marina I joined the bus trip to Spratton FF 2009 with our old firned Stefan Picard and his wonderful firneds. It was really one of our greatest experiences ever. Unforgettable the jam session with 19 (!) persons in one of our tents. Close to such great musicians as you ( Disco in the Sky etc.), as Craig Ralston (empathic lead guitar!) , as Roman Doubravsky (virtuosic guitar style), as Stefan Picard ( Hallelujah ), as Christoph Goeldner (Flute) and so on. And I was allowed to accompany you all in the background, trying to get a suitable rhythm with two sound sticks an an empty beer bootle (At least I wasnb4t kicked out of the tent, thx).We`re sure, you`ll make your way. Good Luck! Great music!Sigi, wb-torturer
Yeshi 6.7.2015 20:55:
Nice post. I learn something more chleganling on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.
Malinda 10.7.2015 05:40:
That's a sharp way of thinikng about it. http://vwnshwkx.com [url=http://vpndqp.com]vpndqp[/url] [link=http://btqotyd.com]btqotyd[/link]
Sirirat 14.7.2015 13:07:
Hello There. I found your blog using msn. This is a really well wetitrn article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return. http://qcdavlxpnw.com [url=http://gxswmybgswk.com]gxswmybgswk[/url] [link=http://plrqixca.com]plrqixca[/link]

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI