KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

Školení adminů v projektu SUT

Jako každý semestr posledních pět let, i ten letošní pořádá projekt SUT pravidelné semináře z oblasti UNIXu, Linuxu a open source vůbec. Akce v úterý 19. října byla ale trochu jiná. Ještě nedavno předseda klubu Silicon Hill a jeden z řešitelů SUTu, Radim Roška, přišel s myšlenkou, že by nebylo od věci, aby současní aktivní členové začali vychovávat své nástupce. Tak vznikl seminář „SH servery a služby“ s podtitulem „I ty můžeš administrovat Silicon Hill.“

Školení adminů v klubovně, zdroj: Martin Kolacia

Hned zkraje  potěšilo pořadatele, že účast byla hojná, kapacita zasedací místnosti na bloku 7 byla zcela vyčerpána. Nejprve se ujal slova Ondřej Caletka a v prezentaci „Jak funguje SH síť“ představil základní pricipy hardwarové i softwarové stránky strahovské počítačové sítě. Pokračoval Karel Landa, technický manažer klubu, který podrobněji představil strahovské servery a služby, které na nich běží. Poukázal také na wikistránku serverů, kde má spousta serverů  prázdné okénko ve sloupci „Zástupce správce,“ což by bylo dobré změnit. Na závěr Radim představil v rychlosti své oblíbené téma, triky v příkazovém řádku Linuxu.

Radim Roška prezentuje příkazový řádek Linuxu, zdroj: Martin Kolacia

Úplný závěr patřil exkurzi do centrální serverovny na bloku 8, kde si účastníci semináře prakticky prohlédli mimo jiné centrální přepínač Catalyst 6509 a páteřní optický rozvod, KVM over IP pro vzdálený přístup ke konzolím serverů, diskové pole serverů ftp a dvbgrab, nebo 16kVA zálohovací zdroj APC Symmetra LX. O akci byl velký zájem, tak věříme, že se nemine účinkem a skutečně dojde k omlazení správců serverů a služeb.

Napsal Ondřej Caleka, alias Oskar


Pavla Slezáková | 6. Listopad 2010 | Akce

Komentáře k článku

Enoc 31.10.2012 15:08:
Tak czytam sobie i oczom nie wierzę. Zastanawiam się Adept, czy poutzebrjesz wypisywać takie bzdetki. Tym samym lądujesz w tej samej grupie trenrf3w o jakich piszesz. Klienci już znudzili się taką negatywną reklamą na konkurencję. Pomyśl o tym. Mnie zraziłeś tym artykułem do wchodzenia na tego bloga.
Aika 14.11.2015 14:50:
napsal:STEFi: chvilku mi taky talvro, než jsem přišel na to jak dostat ovladač z exe souboru bez windows. Nakonec jsem našel odpověď ve FAQ ndiswrapperu(
Eren 20.11.2015 04:35:
STEFi napsal:Docela bych<a href="http://stxdxzprbu.com"> utvail</a> .inf soubor pro ndiswrapper, nemam widle a nemam jak z .exe instalacek to vypreparovat. Nejaky jsem sice stahnul, ale s tim mi nejde nastavit essid, no proste to moc nejede. Slo by ho tu zverejnit nebo poslat na mail? Dik.
Fajartb 20.11.2015 12:08:
napsal:Nejsem si jist, jak je připojen touchpad u mě, ale PS/2 vůbec neme1m, takže tudy cesta stejně nedvee. Zatedm ho vypedne1m ručně, ale až se najde trochu času tak zkusedm zape1trat a když nic jine9ho nezbyde tak napedšu nějakej ten skriptedk http://kroirltasc.com [url=http://aaoqcjzzq.com]aaoqcjzzq[/url] [link=http://waaisj.com]waaisj[/link]
Ketlen 22.11.2015 19:54:
Přizne1m se že mi nedalo a <a href="http://bwcgftrd.com">hldael</a> jsem reichiho na FB:). Možne1 jsem šťoural, ale nemůžu se nezeptat, jestli vyche1zed z fantasie, nebo me1 vlastned ze1žitky, protože všechny jeho poveddky jsou...no...bolesti se nebojedm, ale zažedt bych je nechtěl...diplomaticky řečeno:).Ne teda že bych mu do toho kafral, ale jestli zažil medru vfdprasku o ktere9m pedše, tak klobouk dolů...Nefalšovane9ho masochistu(-ku) co by samotnou bolested dosahl orgasmu jsem ještě nepotkal (ale pokecal bych rad:))

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI